چه علائمی نشانگر خرابی منبع انبساط پکیج است؟ چه زمانی لازم است منبع انبساط تعویض شود؟ قبل از هر چیز باید بدانید که منبع انبساط از اجزای مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از: بدنه فلزی، دیافراگم (همان بالن پلاستیکی که میان دو بدنه قرار می گیرد)، مجرای ورود و خروج آب، شیر سوزنی و لوله رابط مدار گرمایشی.
اگر بدنه، پرده دیافراگم یا شیر سوزنی که جهت تخلیه هوا استفاده میشود آسیب ببیند، لازم است منبع انبساط تعویض شود.
علل خرابی منبع انبساط پکیج چیست؟
فهرست محتوا
Toggleخرابی منبع انبساط پکیج سه علت اصلی دارد که عبارتند از:
- نشتی یا گرفتگی لوله یا شلنگ رابط
همانطور که گفتیم در صورتیکه مشکل از گرفتگی لوله رابط باشد، نیازی به تعویض منبع نخواهد بود. اگر لوله گرفتگی داشته باشد میتوان با استفاده از جوهر نمک یا سرکه، گرفتگی را از بین برد و آن را مجدد به پکیج متصل کرد.
منتهی اگر خود لوله یا محل بستن آن به مدار گرمایش دچار نشتی شده باشد، احتمال شل شدن مهره یا خراب شدن اورینگ وجود دارد. در این حالت با محکم کردن مهره و تعویض اورینگ احتمال دارد مشکل برطرف شود، اما اگر مشکل از رابط باشد بهتر است آن را تعویض کرد.
- کاهش میزان باد منبع انبساط
میزان باد منبع انبساط موضوع مهمی است که میتواند منجر به خرابی آن شود. زمانی که منبع به خوبی کار نمیکند، لازم است میزان باد آن بررسی شود تا بدانیم مشکل از کجاست. حین بررسی اگر بادی از منبع خارج نشود، این بدین معناست که میزان باد کاهش یافته و باد به دلیلی خارج شده است. اما راه حل این موضوع چیست؟
راه حل
اول لازم است از تست سلامت منبع انبساط را انجام دهید. برای این کار بدون پایین آوردن پکیج، به منبع انبساط که در قسمت پشتی و مجاور هود قرار دارد دسترسی پیدا کرده و سوزن والو را فشار دهید.
اگر از منبع باد خارج نشد، این یعنی باد آن خالی شده است، اما اگر با فشار دادن سوزن از آن آب خارج شد، منبع کلا خراب شده است و نیازمند تعویض منبع انبساط پکیج هستیم. برای اینکه باد پکیج را بررسی کنید، ابتدا لازم است فشار آن را بسنجید.
اگر فشار کمتر از 0.8 یا 1.2 اهم بود، یعنی کمتر از حد نرمال، با استفاده از یک تلمبه معمولی میتوانید باد آن را مجدد تنظیم کنید. گیره تلمبه را با وصل کردن به سری والو محکم کنید و باد تلمبه را به منبع منتقل کنید.
نوسانات فشار از طریق پنلی که بر روی پکیج قرار دارد قابل مشاهده است. درون این پنل عقربهای وجود دارد که وقتی با افزایش بیش از حد فشار مواجه باشیم، بسیار فراتر از حد نرمال میرود. همچنین وقتی با افت فشار مواجه باشیم، عقربه پایینتر از حد نرمال قرار میگیرد.
افت فشار یا سرد شدن مدار گرمایشی دستگاه زمانی رخ میدهد که فشار مدار به حد ماکسیمم برسد و شیر اطمینان پکیج برای جلوگیری از انفجار دستگاه منجر به نشتی مقداری از آب درون مدار گرمایشی میشود.
این نشتی آب باعث میشود دمای مدار گرمایشی به شدت افت کند و در نتیجه آن، پکیج به کل خاموش شود. مسلما زمانی که فشار دستگاه چنین نوساناتی داشته باشد، منبع انبساط پکیج خراب است. در این هنگام اگر پکیج شما خراب باشد و یا نیاز به سرویس پکیج دیواری باشد به راحتی میتوانید از طریق شماره تماس های موجود در سایت با ما تماس بگیرید.
آموزش تعویض منبع انبساط پکیج دیواری
مرحله اول: جداسازی منبع انبساط آسیب دیده
در اولین قدم باید منبع انبساط قدیمی و آسیب دیده را از داخل پکیج بیرون آورید. برای این کار باید ابتدا سیستم گرمایشی را خاموش کرده و شیر ورودی آب سرد و شیر گاز دستگاه را ببندید.
سپس باید صبر کنید تا آب درون سیستم سرد شود و سپس اقدام به تخلیه سیستم گرمایشی بپردازید. جهت تخلیه آب درون مدار گرمایشی میتوانید به دو روش زیر عمل کنید:
- یا باید شیر پر کن دستگاه و همچنین یکی از شیرهای آب گرم خانه مانند شیر حمام را باز بگذارید تا آب موجود در آن تخلیه شود.
- یا اینکه باید یکی از شیرهای برگشت رادیاتور را باز بگذارید. منتهی برای اینکه آب به طور کامل و در تمامی مسیرها رادیاتور تخلیه شود، لازم است همه این مسیرها باز یا بسته باشند.
برای اینکه از خالی شدن آب پکیج اطمینان حاصل کنید، بهتر است پس از اینکه تخلیه آب انجام شد در مدار فوت کنید یا از طریق سری هوا، کمی در لوله فشار هوا ایجاد کنید.
اکنون در ادامه روش تعویض منبع انبساط پکیج نوبت به آن رسیده است که اتصالات زیر پکیج را جدا کنید. این اتصالات شامل:
- لوله یا شلنگ گاز
- لولههای ورودی آب سرد و گرم
- لولههای رفت و برگشت گرمایش
سپس لازم است پکیج را به آرامی در بیاورید و بر روی زمین قرار دهید. در صورتی که منبع انبساط پکیج به بدنه آن متصل است، باید پیچهای آن را باز کنید. در زیر منبع انبساط لولهای وجود دارد که عامل ورودی آب گرمایش به سمت دستگاه است.
در این مرحله از تعویض تیوپ منبع انبساط پکیج دیواری باید پیچهای این لوله را باز کرده و آن را جدا کنید.
پس از اینکه لوله یا شلنگ رابط را باز کردید، لازم است آن را بررسی کنید که پارگی یا گرفتگی نداشته باشد. در صورت وجود مشکل در لوله رابط، به راحتی با تعویض آن مشکل برطرف میشود و دیگر نیازی به تعویض منبع انبساط پکیج دیواری نخواهد بود.
در این هنگام که مشغول به تعویض منبع انبساط بودید اگر متوجه خرابی برد پکیج دیواری خود شدید تنها کافیست با الکترو خدمات تماس گرفته تا متخصصان ما در اسرع وقت به تعمیر برد پکیج دیواری شما بپردازند.
برای اینکه بتوانید منبع انبساط مناسب با پکیجتان را خریداری کنید، بهتر است هنگام خرید منبع قبلی را همراه داشته باشید. اگر منبع خریداری شده متناسب با سایز و مدل پکیج نباشد، هنگام تعویض آن به مشکل خواهید خورد.
مرحله دوم: نصب منبع انبساط جدید و انجام تنظیمات لازم
اکنون نوبت به آموزش نحوه تعویض منبع انبساط پکیج شوفاژ دیواری میرسد. ابتدا باید لوله یا شلنگ رابط را به منبع جدید متصل کرده و سپس آن را به بدنه پکیج اتصال دهید. اکنون باید فشار منبع را بررسی نمایید که باید برابر با (1) باشد. برای بررسی فشار میتوانید از فشارسنج استفاده کنید و در صورت پایین بودن فشار، میتوانید آن را با تلمبه تنظیم نمایید.
در صورت تنظیم بودن فشار و اتصال منبع انبساط به پکیج، لازم است تمام اتصالات را مجدد وصل کنید. حتما از باز بودن شیرهای منبع و سفت یا شل نبودن اتصالات اطمینان حاصل کنید. برای اینکه مطمئن شوید پکیج نشتی نداشته باشد، شیر ورودی پکیج را باز کرده و فشار دستگاه را بر روی (1.5) تنظیم کنید.
اکنون در مراحل تعویض تیوپ منبع انبساط پکیج نوبت به هواگیری منبع میرسد. با استفاده از آچار مخصوص لازم است لولههای رادیاتور را هواگیری کنید. پس از هواگیری احتمال دارد کمی از فشار دستگاه کاسته شود و به همین دلیل لازم است مجدد فشار بر روی 1.5 تنظیم گردد.
اکنون میتوانید مدار گرمایشی را روشن کنید و صبر کنید تا رادیاتور گرم شده و به اندازه تنظیم شده برسد. پس از اینکه گرمای پکیج به اندازه تنظیم شده رسید، حتما چک کنید که نشتی نداشته باشد.
اگر منبع به درستی نصب شده باشد، هیچگونه افت یا افزایش فشاری در پکیج رخ نمیدهد. در آخرین مرحله از تعویض منبع انبساط پکیج، باید شیر سوزنی منبع انبساط با کف را بررسی نمایید تا نشتی یا هر مشکل دیگری نداشته باشد.
راهکارهایی برای جلوگیری از خرابی منبع انبساط پکیج
برای اینکه از خرابی منبع انبساط جلوگیری کنیم، چندین راهکار وجود دارد. منتهی منبع انبساط نیز مانند هر قطعه دیگری ممکن است به دلایل مختلفی آسیب ببیند و نیاز به تعویض داشته باشد. اما راهکارهایی وجود دارد که میتواند این موضوع را به تعویق بیاندازد.
- باز بودن شیرهای منبع انبساط
طبق استانداردی که وجود دارد، شیرهایی که باید بر روی منبع انبساط نصب شوند هرگز نباید بر روی خطوط رفت و برگشت آن باشند. منتهی متاسفانه در برخی موتورخانهها، مجری موتورخانه شیرها را بر روی خطوط منبع نصب کرده است.
در این صورت کاری که باید انجام دهید این است که شیرها به صورت دائمی باز باشند چون در صورت بسته بودن، امکان آسیب دیدن منبع وجود دارد.
- قرارگیری منبع انبساط در محیط داخلی
قرارگیری منبع انبساط در محیط بیرونی میتواند منجر به ایجاد اختلال در منبع شود. در فصول سرد سال به دلیل سرمای هوا ممکن است مخزن دمای خود را از دست بدهد و آب درون آن سرد شود. در واقع سرمای هوا علاوه بر ایجاد اختلال در کار منبع انبساط، میتواند در سایر بخشهای پکیج نیز ایجاد اختلال کند.
- نصب درست منبع انبساط
یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از خرابی منبع انبساط و تامین بالاترین سطح ایمنی، نصب درست منبع میباشد. نکاتی که هنگام نصب دستگاه اهمیت دارند عبارتند از:
- نصب دستگاه بر روی ورودی آب سرد آبگرمکن
- پشتیبانی شدن منبع توسط تسمه یا براکت
- تنظیم شارژ هوا، متناسب با فشار تامین آب منزل
- بازرسی و نگهداری مداوم و منظم از منبع، مانند بررسی بار هوا و تنظیم میزان فشار
کاربرد و ماهیت منبع انبساط
آبی که درون رادیاتور جریان دارد، دائم در معرض حرارت قرار میگیرد. این حرارت به مرور زمان منجر به انبساط و افزایش حجم آب شده و پس از مدتی، این افزایش حجم باعث ترکیدن لولهها و رسیدن آسیب جدی به پکیج میشود. برای جلوگیری از این اتفاق شرکتهای سازنده درون پکیج منبع انبساط قرار میدهند تا بتواند فشار آب را کنترل کند.
تنها در صورتی این منبع نمی تواند کار خود را به درستی انجام دهد که مشکلی در قطعات آن رخ دهد. در صورتی که برخی قطعات مانند لوله رابط آسیب ببینند، نیازی به تعویض منبع نیست و به راحتی با تعویض قطعه میتوان مشکل را حل کرد.
تعویض منبع انبساط پکیج دیواری در مجموعه الکترو خدمات
در این مقاله، صفر تا صد نحوه تعویض منبع انبساط پکیج دیواری را به طور کامل آموزش دادیم. تعویض منبع انبساط کار چندان دشواری نیست و خودتان نیز میتوانید آن را انجام دهید. منتهی برای اینکه مشکلی حین تعویض پکیج پیش نیاید، میتوانید از متخصصان الکترو خدمات در زمینه تعویض قطعات و تعمیر پکیج دیواری نیز کمک بگیرید تا به درستی راهنماییتان کند.